Mój kawałek blatu

28. marca 2017 Wnętrza 0

Blaty kuchenne muszą znosić bardzo wiele. Codziennie są narażone na działanie wysokiej i niskiej temperatury, kontakt z żywnością i uszkodzenia mechaniczne wszelkiego rodzaju. Laminowany blat z  płyty wiórowej jest najczęściej kupowany. Przyczyna jest bardzo prosta – jest najtańszy.  Jednak w rankingu odporności na uszkodzenia i wszelkiego rodzaju zabrudzenia nie wypada najlepiej.

Z roku na rok dzięki postępowi technologicznemu uzyskuje się coraz to lepsze, bardziej odporne, trwałe i elastyczne tworzywa nowej generacji, wykorzystywane coraz powszechniej.

Na popularności zyskują blaty, których podstawowym surowcem są zmielone kamienie naturalne i inne surowce. Ich spoiwem są żywice poliestrowe, epoksydowe, akrylowe, bądź mieszane. Dodaje się do nich kolorowe pigmenty, dzięki czemu dostępne są w bardzo szerokiej gamie barw i odcieni. Ich nazwy biorą się zazwyczaj od rodzaju użytego w procesie produkcji kamienia.

Kompozyty

Są to mieszanki minerałów ze spoiwem z żywicy.

Zalety:

– efektowny, elegancki wygląd

– różnorodność wzorów i kolorów

– niewidoczne spojenia

– łatwo je dowolnie formować

– ciepłe w dotyku

– odporne na promienie UV

– nie przebarwiają się

– łatwe do utrzymania w czystości

– odporne na środki chemiczne

Wady:

– przy częstym przesuwaniu naczyń po blacie mogą powstawać drobne rysy

Konglomeraty

Są to kruszywa kamienne spojone żywicami.

Zalety:

– lżejsze o 20 % od naturalnego kamienia

– ciepłe w dotyku

– różnorodność wzorów i kolorów

– bezspoinowe łączenie

– łatwo poddają się wycince, dzięki czemu można uzyskać fantazyjne kształty

– łatwe do utrzymania w czystości

– odporne na promienie UV i wilgoć

– nie chłoną zapachów

Wady:

– łatwo je zarysować

– łączenia, mimo, że bezspoinowe, są widoczne

– niska odporność na wysokie temperatury

– wymagają regularnej impregnacji

– ścierają się i tracą połysk

– są podatne na plamy

Kompozyty i konglomeraty są często ze sobą mylone, dlatego zdecydowaliśmy się poruszyć ten temat na naszym blogu i przedstawić zalety i wady jednych i drugich.

Na rynku istnieje jeszcze wiele bardziej powszechnych tworzyw, które wykorzystuje się jako materiał na blaty kuchenne. Należy pamiętać jednak, że bez względu na to, jakie ostatecznie tworzywo wybierzemy, blat musi ładnie komponować się z resztą kuchni. To właśnie on nadaje temu pomieszczeniu ostateczny charakter.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *